LAŽI I VIDEO TRAKE: Klan Ćesir naknadno postavio upozorenje o zabrani fotografisanja!

U pokušaju da relativizira napad i odgovornost za nasilje, Muamer Ćesir jučer je na Facebooku objavio fotografiju na kojoj se vidi tabla kojom se zabranjuje fotografisanje objekta. Na Žurnalovim snimcima te table nema!

Napad Huse Ćesira, predsjednika Općinskog odbora Novi Grad SDA, i njegovog sina Muamera Ćesira, na fotografa Žurnala Adija Kebu prijavljen je MUP-u Kantona Sarajevo. Otac i sin Ćesir terete se da su počinili dva krivična djela – oštećenje tuđe stvari i nanošenje lakših tjelesnih povreda. O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo KS-a. 

U pokušaju da relativizira napad i odgovornost za nasilje, Muamer Ćesir jučer je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju na kojoj se vidi tabla kojom se zabranjuje fotografisanje objekta.

Iako ni navodno izvješena tabla ne bi opravdala njihov čin i umanjila krivicu, Žurnal dokazuje da je na tom mjestu prije napada na našeg fotografa – nije ni bilo. 
Fotografija načinjena neposredno prije izlaska Ćesira i sina iz kruga fabrike to i potvrđuje. 

Jučerašnji akt nasilja izazvao je brojne reakcije. Među prvima je reagovala Ambasada SAD-a u BiH, osudivši napad. Vlasti u BiH pozvali su da sankcionišu odgovorne:
 Napadi na novinare su krajnje neprihvatljivi i ne smiju biti tolerisani. Pozivamo vlasti da prikladno reaguju i kazne pojedince ili zvaničnike koji su odgovorni za ove napade, uključujući današnji napad na Adija Kebu iz Žurnala – naveli su na Twitteru Ambasade.
Napad je osudio i predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir:
 Oštro osuđujem fizički napad političara na fotoreportera Žurnala Adija Kebu dok je danas radio svoj posao u Sarajevu, BiH. Nasilje nad medijima je neprihvatljivo i mora biti propisno sankcionisano. Pozivam vlasti da brzo istraže ovaj slučaj.

Bez osude iz SDA

Očekivano, iz Stranke demokratske akcije nisu se pretjerano uzbuđivali zbog napada.
 Nisam vidio snimak – reći će Asim Sarajlić za medije:
 Čuo sam tu vijest da je predsjednik Opštinskog odbora i potpredsjednik Kantonalnog odbora, gospodin Ćesir navodno napao novinara Žurnala. Nisam pogledao taj snimak. Osuđujemo svaki napad na novinare, tu je SDA principijelna. Pogledat ćemo to i vidjet ćemo šta ćemo s tim.
Na svom facebook profilu reagirao je Haris Zahiragić, mlada nada SDA. Nakon kraćeg vremena izbrisao je status, ali smo ga, srećom, zabilježili. Ćesir je bio u ratu – podjeća Zahiragić – organizovao otpor, ima četvero djece – ubacit će i socijalni momenat – pa to što se malo zanio i nije tako strašno. Zapravo, Adi je kriv za “industrijsku špijunažu”:
 Huso Ćesir je čovjek koji je čitav rat proveo na opkoljenoj Dobrinji i u to vrijeme organizovao otpor srbo-četničkoj agresiji…. Osim što ga stalno eksponiraju u političkom životu, duži vremenski period pokušavaju stigmatizirati njegovu firmu “Bosnaplast”.

Podrška Vlade KS-a


Podršku medijima jutros su iskazali premijer KS Edin Forto i ministrica za ljudska prava BiH Semiha Borovac
Vlada Kantona Sarajevo osuđuje napad na fotoreportera Adija Kebu, kojeg je tokom vršenja njegovog radnog zadatka, fizički i verbalno uznemiravao predsjednik SDA Novi Grad Huso Ćesir, poručuju iz Vlade. Upozoravaju da je “slučaj Kebo” je posljednji u nizu napada na novinare i medijske radnike koji su sve učestaliji u našoj zemlji:
– Sloboda medija i pravo građana da budu informisani su u samoj suštini demokratskog društva, a statistika iz prošle i ove godine kazuje da su ove slobode ozbiljno ugrožene. Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto je rekao da osude, ma kako oštre bile, neće promijeniti mnogo sve dok se ovakvi napadi ne budu krivično sankcionisali. Naša stranka će inicirati izmjene Krivičnog zakona FBiH. 
Cijeneći važnost slobode medija i društvenu ulogu novinara, svoje napore ćemo usmjeriti u izmjenu krivičnog zakona, prema kojem bi se u budućnosti napadi na novinare i medijske radnike tretirali kao napadi na službena lica. I od te borbe nećemo odustati – rekao je premijerEdin Forto.
Ministrica Semiha Borovac je istakla da je svaki napad na novinare nedopustiv u demokratskom društvu te da ima izuzetno negativan utjecaj na rad medijskih profesionalca i slobodu izražavanja:
– Sloboda izražavanja ne smije se potiskivati nasilnim metodama, jer se na taj način potiru evropski i demokratski procesi u našoj zemlji. Novinari, medijski profesionalci, ali i svi građani Bosne i Hercegovine trebaju uživati sigurnost i zaštitu u svojoj zemlji – navodi se u javnom reagovanju. 
Javnost je podsjetila i na inicijativu da se napad na novinare u krivičnom zakonodavstvu definira kao posebno krivično djelo napada na službeno lice:
 Sve učestaliji napadi na novinare i medijske ekipe samo potvrđuju neophodnost donošenja ove mjere.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima također je osudilo fizički napad i ugrožavanje sigurnosti Adija Kebe:
 Nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesić je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan pokušaj sprečavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanju u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.
BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su danas od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje zakonskih sankcija prema napadačima Husi i Muameru Ćesiru – navodi se u saopštenju.

Poziv novinarima da prijave prijetnje

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje.
– Na kraju, upozoravamo javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja, te pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji čas da se ovaj trend zaustavi i spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduvjeta demokratije – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Zbog napada su zabrinuti i u Vijeću za štampu u BiH. Iz Vijeća ističu da je sloboda medijskog izvještavanja zagarantirana u demokraciji i osnov je zdravog i slobodnog društva te da su upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprječavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena djela i moraju biti tretirana u skladu s bh. krivičnim zakonima:
– Šok koji je fotograf pretrpio zbog napada i brutalnosti koja je iskazana prema njemu, dodatni su opterećujući elementi za krivično gonjenje počinilaca – navodi se u saopćenju:
Vijeće za štampu i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka, saopćeno je iz Upravno odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.


Demokratska fronta Novi Grad Sarajevo, uz osudu napada, poziva nadležne organe da pokažu svoju neovisnost i procesuiraju napadače na snimatelja Žurnala:
– Ovakvo ponašanje je potpuno nedopustivno i još je jedan pokazatelj oduzimanja sloboda koje niko ne bi smio dovoditi u pitanje – navodi se u saopćenju.

Exit mobile version